tiistai 10. toukokuuta 2011

Ihanat tytöt rannalla

Onko surullisempaa näkyä ja tunnelmaa kuin lomakeskuksen tyhjä hotelli, jonka asiakkaat ovat lähteneet kaupunkeihin. Hotelli jää autiona odottamaan seuraavaa kesää ja elämän ääniä.

Marcel Proustin Kadonnutta aikaa etsimässä -romaanin neljäs osa (Paikannimet: paikkakunta) sijoittuu kolmen kuukauden jaksoon Balbecin lomakaupunkiin. Kertoja viettää siellä kesää yhdessä isoäitinsä ja perheen palvelijattaren kanssa.

Yli puolet kirjasta (kaikkiaan 380 sivua) on lomailijoiden välisten sosiaalisten suhteiden ja nokitteluiden ja kuvausta. Sitten kertoja tapaa tyttöjoukon, ihanat naisenalut rannalla. Heidän kuvansa piirtyy vasten aurinkoa ja merta, he ovat kokonaisuus ja kestää aikansa ennen kuin kertoja, ylivirittynyt herrasnuorukainen, erottaa persoonalliset piirteet kokonaisuudesta.

Tyttöjoukossa on mukana eloisannokkava Albertine, koulutyttö vielä, mutta kertoja tajuaa, että siinä on hänen elämänsä rakkaustarina. Ei siis rakkaus, vaan tarina, jota kertoja kehittelee ja virittelee, hämää ja luovii, pelaa rakkauden peliä miehisen ylivirittynein keinoin, koska vastapuoli pelaa kertojan käsityksen mukaan pelaa sitä feminiinisin keinoin.

Balbecin lomakeskuksen elämä väreilee ja huojahtelee auringossa ja merituulessa, kertoja luovii lomailijoiden mukana ja potee omaa minäänsä ja tekee pisteliäitä havaintoja ihmistyypeistä ja niiden pyrkimyksistä.

Kuten edellä sanotusta käy ilmi, Proustin romaanin juoni on melko heppoinen, ja sen tapahtumat turhanpäiväisiä. Romaani tapahtuukin enemmän tekstin tasolla, lukijan kyvyssä ottaa vastaan psykologinen tarkkanäköisyys (ja nyrjähtäneisyys, jolla on merkityksensä ajan kuvastajana).

En vielä tiedä minkälaiseksi kertoja seuraavan kuuden osan myötä kehittyy, mutta minusta hänessä alkaa orastaa varsinainen paskainen, lipevyyksillä öljytty seurapiirinilkki, oppinut mulkosilmä ja yliherkkä sielun pohjamutien tonkija. Mitä ällöttävämmäksi sosiaalisten suhteiden virittelijäksi kertoja paljastuu, sitä rakastettavampi hänestä tulee ja sitä todempia ja raadollisempia hänen tekemänsä havainnot ovat.

Viides osa (Guermantesin tie 1) odottaa jo vuoroaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti